Gelin ve Kaynana Problemlerinin Çözümü

   Gelin kaynana problemleri bir evliliğin sağlığını tehdit eden önemli bir başlıktır ve bu başlık altındaki en büyük sorunlar; soruna neden olan evliliğin taraflara yüklediği psikososyal, dini, kültürel ve ahlaki sorumlulukların neler olduğunun bilinmemesi, her iki tarafın kendi görüşlerinin doğru olduğundaki inatları ve buna engel olan karşılıklı fedakarlıkların yapılamaması, karşılıklı gösterilecek olan sevgi saygı ve hürmetin birbirlerinden esirgenmesinden kaynaklı anlayışsızlık ve tabi ki birbirini bilinçli bir seçimle yanlış anlamaktır.

 

   Bir evlilik başladığı andan itibaren ilişkiler peş peşe doğum yapmaya başlar. Gelin hanımın gelin geldiği aile içinde kocasının ailesinin her bir ferdiyle yeni bir iletişim ve hukuk başlar. Eğer bu iletişim ve hukuk olması gerektiği gibi olmazsa tarafların her birisi için sorunlardan oluşmuş bir sarmal gelişir. Bu sarmal içinde bazen gelin hanım, bazen koca olan oğul ve bazen de kayınvalide sorun üretir. Gelin ve kayınvalide sorunları zamanla karı koca sorunundan bile daha fazla can sıkıcı hale gelebilir. Gelin ve kayınvalide sorunlarının temelde birkaç tane dalı ve budağı vardır. İlişkileri yönetmeyi bilmeyen insanlar kişisel sorunların içinde boğulur giderler. Gelin kaynana sorunları bu açıdan bakacak olursak birçok alt başlıklara sahip olmakla birlikte, ana başlık olarak üç kişiyi şemsiyesi altında toplar. Bunların ilki gelin hanımdır, ikincisi kayınvalidedir üçüncüsü de koca olan oğuldur. Bu üç kişi arasında dönen ilişki sarmalını doğru şekilde anlamadan gelin ve kayınvalide sorunlarını çözebilmek nerdeyse imkansızdır. Gelin hanımın yapması gerekenler olduğu gibi koca olan oğul ve annesinin de yapması gereken bazı sorumlulukları vardır. Her zaman dediğim gibi; sorumluluklar yerine getirilmezse sorunlar üremeye başlar. Bu başlık altındaki bütün sorunlar aslında; tarafların kendi sorumluluklarını bilmemelerinden ve sorumluluklarını karşılıklı olarak yerine getirmemekten kaynaklanmaktadır. Her üç taraf da kendilerine ait sorumlulukları yerine getirmiş olsa aslında ortada sorun kalmaz. Yaptığım araştırmalarda şunu gördüm ki, gelin ve kayınvalide sorunları bir evlilikte tek başına ana sorun haline gelebilecek kadar ciddi bir sorundur ve bu sorunun maliyeti alt kuşaklara kadar dağılmaktadır. Bununla birlikte sorunun başka bir ciheti de kişilerin ilişkilerini kendi kafalarına göre yönetmeye çalışmaları ve sağduyuyu elden bırakmalarıdır. Bu nedenledir ki tek bir taraf bile sorumluluklarını yerine getirmediğinde çok büyük sorunlar ortaya çıkmaktadır. Her üç tarafın da ilişkide görmedikleri kör noktalarının olduğunu biliyoruz. Bu kör noktaları açığa çıkarttığımızda sorunların çözüldüğünü de biliyoruz.

 

   Bu alandaki hizmetin amacı; taraflara önce empati yaptırmak, soruna konu olan evliliğin kendilerine yüklediği asli vazifeleri öğretmek, karşılıklı ürettikleri sorunların nelere yol açtığını göstermek, bu sorunların nesiller boyu nasıl aktarılan bir davranışa dönüştüğünü izah etmek, mevcut şekilde davranışlarının mutsuzluk kaynaklarını nasıl beslediğini anlamalarını sağlamak, gerekli sabrı, anlayışı, hoşgörüyü ve empati gücünü öğrenmelerine vesile olmak.

 

   Sabrın, özverinin, fedakarlığın olmadığı yerde mutluluk yaşayamaz ve insan ne yaparsa yapsın eninde sonunda yaptığını bulur. İşte bu bilinci kazandırmak ve konuyla ilgili hakikatleri göstermek ve öğretmek bu hizmetin ana gayesidir.