Çocuğun ve Gencin Eğitim ve Kariyerini Planlama

   İnsanların çoğu sahip olmadıkları yetenekleri, becerileri ve özellikleri sergilemeleri için zorlandıklarından veya hiç istemedikleri meslekleri ve işi yaptıklarından dolayı psikososyal sağlıklarını kaybetmektedirler. Sahip olmadıkları yetenek ve özellikleri sergilemek için bir ömür boyu mutsuz olma pahasına anne ve babasına ya da aile büyüklerine aksi yönde düşündüklerini belirtmemekte ve küçük yaşta yetenek ve özellikleri dışında yönlendirildikleri için, ömür boyu aslında sahip olmadıkları özellikleri sergilemek için kendilerini zorlamaktadırlar. Hayatlarının sonlarına kadar olmadıkları özellikteki bir kişi olmak için çaba, emek, zaman ve para harcamaya devam ederek mutsuzluklarına her geçen gün, daha da mutsuzluk katmaktadırlar. Bu kaybolan emek zaman ve para; kelimenin tam manasıyla hayat israfı ve kişiye zulümdür. Bu nedenle; çocukların doğru yaş diliminde, doğru şekilde yetenek, özellik ve istekleri tespit edilerek mesleki kariyerlerine yönlendirmek üzerinden, verimli ve faydalı insanlardan oluşmuş bir sağlıklı toplum oluşturmak gerekir.

 

   Anne babaların kendi sahip olmak istedikleri halde olamadıkları mesleğe ya da işe çocuklarını özendirmeleri ve yönlendirmeleri kesinlikle doğru olmadığı gibi, sırf çevreleri desinler diye sahip olmadıkları özellik ve yetenekleri çocuklara dayatmak da bir zulüm ve insan kaynakları israfıdır. Anne babaların bu konuda çocuklarına dayatmış olduğu her türden dayatma ne yazık ki çocuklarının bir ömür boyu hayatlarının mahvolmasına neden oluyor. Özellikle de anne babalar çevrelerine desinler diye bazı meslekler (toplumda yüksek statülü olarak görülen doktorluk, mühendislik, mimarlık vs.) konusunda çocuklarını zorladıklarında durum daha da fecaat bir hal arz ediyor. Çocuğunu seven ve çocuğuna değer veren hiçbir anne baba sırf desinler diye ya da kendilerinin istedikleri meslekleri çocukları tercih etsin diye baskı yapmaz. Kendilerini gerçekleştirememiş birçok anne baba ne yazık ki çocuklarına bu konuda dayanılmaz baskılar yaparak genç yaşta çocuklarının depresyona girmesine neden oluyor. Bunun birçok acı ve ağır örneklerine şahit olmuş birisiyim. Çocuklar küçük yaştan itibaren anne babaları tarafından mesleki özellik, yetenek ve beceriler konusunda takip edilmeli ve bu alana küçük yaşlardan itibaren esnek bir şekilde yönlendirilmelidir. Anne babalar, çocuklarının emekli olana kadar acı çekmelerini, iş hayatlarında kronik mutsuzluk yaşamalarını ve bu mutsuzluğun da ailelerine yansımasını istemiyorlarsa belirttiğim bu konuda çok dikkatli olmaları gerekiyor.

 

   Sadece para kazanmak odaklı bir bakış açısına sahip olarak meslek seçimi yapmak son derece tehlikeli bir karardır. Yetenekli, ilgili ve meraklı olduğu bir alanda çalışamayan bir insanın hayat boyu çekeceği zahmet de son derece katlanılmaz boyutlarda olabileceği gibi, bu insanın yaşam süresini de kısaltan bir süreçtir aynı zamanda. Yapmaktan hoşlanmadığınız, sizi yaparken mutlu etmeyen, kendinizi gerçekleştiremediğiniz, mesleki anlamda tatmin sağlamayan, kendinizi ve yeteneklerinizi gösteremediğiniz bir işte parası iyi bile olsa çalışmak, son derece hayat kalitesini bozacak bir süreçtir. Bu durum aynı zamanda insanın psikolojik sağlığını da olumsuz yönde etkileme gücüne sahip olan bir durum. İşin ve mesleğin kolay kolay yıpratamadığı insanlar genelde işini severek yapan insanlardır. Bu insanların genel olarak psikolojik sağlıkları yerinde, mental olarak da gayet iyi durumdadırlar. Sevilmeden yapılan iş için harcanan enerji, severek yapılan işe harcanan enerjiden çok daha fazladır. Kariyer planlama derken aslında en çok üzerinde durduğumuz konu bu. Yani sevmeden bir işi yapmanın kişiye bedensel, ruhsal, cinsel ve ekonomik maliyetinin çok fazla olacağından hareketle, kişinin sahip olduğu özelliklere ve yeteneklere göre mesleki yönlendirmeye önem vermek. Bir ömür boyu mutsuz huzursuz ve rahatsız bir şekilde para kazanmak, bir insanın hayatına yapabileceği en büyük kötülük olsa gerek.

 

   Herkes yeteneğine, ilgisine ve merakına göre mesleğini seçmiş olsaydı, işinde ehliyetli ve liyakatli insan sayısı herhalde artardı. İşlerin sağlıklı yürüyememesinin en önemli nedeni; kişinin liyakatinin olmadığı bir işte çalışıyor olmasıdır. Bu durum o işten anlamayan insanların elinde o işin perişan olma sebebinin de başında gelmektedir. Özellikle devletin iç işleyiş sistemindeki tıkanıklıklar, bozukluklar ve ekonomik alanındaki kaybolan insan gücü ve emek israfı gibi durumların yegâne sebebi; aslında o işe liyakati olmayan insanın o işte çalışarak işi gasp etmiş olmasıdır.

 

   Yapılan araştırmalarda mesleğini severek yapanların akıl ve ruh sağlıkları daha dengeli, aile hayatları daha mutlu ve düzenli, bedensel sağlıkları dikkat çekici ölçüde daha iyi ve ekonomik açıdan da daha yüksek kazanca sahip oldukları belirlenmiştir. Mesleğini ve işini severek yapan insanların beden yorgunluklarının, işlerini tekrar yapmaya döndükleri zaman son bulması da oldukça ilginçtir. “Çalışarak dinlenmek” olgusu işte bunun neticesidir. Bu yüzden mesleğini ve işini severek icra eden insanlar sevmeyerek yapan insanlardan çok daha mutlu, sağlıklı ve de zengindir. Mesleki mutluluk; bütün güzel şeyleri kendine çeken bir mıknatıstır. Bu gerçekler bizlere iş ve meslek seçiminin çok ciddiye alınması gerektiğini gösteriyor. Hele hele çocuklarımız ve gençlerimiz açısından. Çocukların ve gençlerin; bir ömür boyu yapacakları işler konusunda aileleri tarafından yetenekleri ölçüsünde doğru mesleklere ve kariyer planlarına yönlendirilmeleri son derece hayati bir yardımdır. Verdiğimiz hizmet; çocukların ve gençlerin yeteneklerini kullanma becerilerini elde etmelerini sağlama, yeteneklerini kullanmayı engelleyecek faktörleri tespit ederek kişinin hayatından çıkarmak, doğru bir şekilde gelecekteki mesleğine yönlendirmek ve şu an halen çalışmakta olan insanlarımızın (imkanları ölçüsünde) mesleki mutluluklarını elde edebilmeleri için gerekli olan yeteneklerinin tespit edilerek var olan mesleki mutluluk seviyesini yükseltme gibi bir dizi çalışmayı kapsamaktadır. Yeteneklerini ve kendini tanımayan bir insan geleceğini de doğru şekilde planlayamaz.

 

   Verdiğimiz hizmetin amacı; buraya kadar ki bahsettiğimiz konuların şuurunda ve bilincinde olarak çocuklarımızın yeteneklerini, özelliklerini ve isteklerini doğru şekilde tespit ederek, gelecekteki kariyer planlamaları konusunda önce kendilerine, sonra da ailelerine yardımcı olmak, sahip oldukları gerçek özelliklerin ve yeteneklerinin potansiyellerini ortaya çıkartmak, kariyer söz konusu olduğunda hem anne babanın ve hem de çocuğun aklındaki; meslek ile hobinin ayırt edilmesini sağlayarak mesleki sevgi konusunda aileleri bilinçlendirmek ve faydalı, verimli insan nasıl yetiştirilir konusunda, ailelere ve çocuklarına yardımcı olabilmektir.